Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Hoever staat het nu met waterstof? Cor Osendarp

Gepost 2019/03/04

De energie die we tot nu gebruiken is regelbaar, in de pieken wat meer en in de daluren wat minder. De nieuwe energie van zon en wind zijn zo niet te regelen. Dus zijn we nog steeds afhankelijk van de oude energie.

Maar er is nu een ontwikkeling gaande dat we wind- en zonne-energie in een soort batterij kunnen opslaan als er minder afname plaats vindt, kan deze accu er dan waterstof van maken En kan het ook terug leveren als stroom. Dus heb je de beschikking over 2 producten waterstof of stroom.

Het vervoer van stroom door kabels op langere afstand is duur en heeft verlies. Waterstof vervoeren door buizen is veel goedkoper en heeft geen verlies, maar kan ook vervoerd worden per trein, boot  of per auto.

De ontwikkeling van waterstof naar de huizen is in volle gang. De stad Leeds in Engeland  gaat deel voor deel over op waterstof. Daar staan windmolens in het water voor stroom die naar een eiland gaat waar er waterstof van gemaakt wordt. Deze waterstof gaat in buizen naar de stad en wordt dan met een kleine aanpassing aangesloten. Ook in Nederland zijn meerdere projecten. In Hoogeveen worden 80 woningen op waterstof aangesloten. Dit wordt mogelijk door eigen waterstof te maken  of dat tijdelijk toe te leveren. Zo zijn er nog wel meer plaatsen.

Belgische wetenschappers in Leuven ontwikkelen zonnepanelen om waterstof te maken .De zonnepanelen nemen het vocht uit de lucht op en dan wordt er meteen waterstof van gemaakt die in een buffer vat wordt opgeslagen. Dus nogmaals, dan hebben we  weer waterstof waar we  ook weer stroom van kunnen maken. Bij een paneel wordt 15% van zonlicht omgezet in waterstof. Met een gemiddelde van 250 l per dag. Met twintig waterstofpanelen kan een gezin een jaar van stroom en warmte worden voorzien. Wie een auto heeft die op waterstof rijdt heeft nog eens twintig panelen nodig.

De eerste panelen komen bij wijze van proef op een huis in het plaatsje Oud-Heverlee te liggen.