Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Meld u aan voor de nieuwsbrief!!

Velden gemarkeerd met * zijn vereist.

Titel van nieuwe bericht

Mooi artikel energiecoöperatie en rol energiecoaches in de GenE!

Biomassa is niet klimaatneutraal

Gepost 2019/03/15

Milieuorganisaties en personen uit vijf Europese landen en de Verenigde Staten dienden vorige week een rechtszaak in bij het Europese Gerechtshof, tegen de Europese Unie. Hout verbranden voor energie — een praktijk die bekend staat als biomassa — ondermijnt volgens de eisers de inspanningen om de klimaatopwarming te bestrijden en is even schadelijk voor het klimaat als het verbranden van fossiele brandstoffen.

Lees het artikel in MO

Hoever staat het nu met waterstof? Cor Osendarp

Gepost 2019/03/04

De energie die we tot nu gebruiken is regelbaar, in de pieken wat meer en in de daluren wat minder. De nieuwe energie van zon en wind zijn zo niet te regelen. Dus zijn we nog steeds afhankelijk van de oude energie.

Maar er is nu een ontwikkeling gaande dat we wind- en zonne-energie in een soort batterij kunnen opslaan als er minder afname plaats vindt, kan deze accu er dan waterstof van maken En kan het ook terug leveren als stroom. Dus heb je de beschikking over 2 producten waterstof of stroom.

Het vervoer van stroom door kabels op langere afstand is duur en heeft verlies. Waterstof vervoeren door buizen is veel goedkoper en heeft geen verlies, maar kan ook vervoerd worden per trein, boot  of per auto.

De ontwikkeling van waterstof naar de huizen is in volle gang. De stad Leeds in Engeland  gaat deel voor deel over op waterstof. Daar staan windmolens in het water voor stroom die naar een eiland gaat waar er waterstof van gemaakt wordt. Deze waterstof gaat in buizen naar de stad en wordt dan met een kleine aanpassing aangesloten. Ook in Nederland zijn meerdere projecten. In Hoogeveen worden 80 woningen op waterstof aangesloten. Dit wordt mogelijk door eigen waterstof te maken  of dat tijdelijk toe te leveren. Zo zijn er nog wel meer plaatsen.

Belgische wetenschappers in Leuven ontwikkelen zonnepanelen om waterstof te maken .De zonnepanelen nemen het vocht uit de lucht op en dan wordt er meteen waterstof van gemaakt die in een buffer vat wordt opgeslagen. Dus nogmaals, dan hebben we  weer waterstof waar we  ook weer stroom van kunnen maken. Bij een paneel wordt 15% van zonlicht omgezet in waterstof. Met een gemiddelde van 250 l per dag. Met twintig waterstofpanelen kan een gezin een jaar van stroom en warmte worden voorzien. Wie een auto heeft die op waterstof rijdt heeft nog eens twintig panelen nodig.

De eerste panelen komen bij wijze van proef op een huis in het plaatsje Oud-Heverlee te liggen. 

Nieuwsbrief januari 2019

Gepost 2019/01/05

Lees de nieuwsbrief januari 2019 met: 

14 januari EnergieThuisBijeenkomst

Start energie-informatiepunt Nederhorst den Berg

Nieuwe planning energiecoaches

Verkoop participaties zonneproject Kortenhoef

 

om | nieuwe energie vierde jaar op rij één van de groenste leveranciers

Gepost 2018/11/21

PERSBERICHT

Energiecollectief om | nieuwe energie opnieuw de groenste leverancier

Voor het vierde jaar op rij is om | nieuwe energie verkozen tot groenste energieleverancier van Nederland. In het jaarlijks terugkerende onafhankelijke onderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE behaalt de leverancier opnieuw het rapportcijfer 10. Daarmee laat zij de grote traditionele energieleveranciers en zelfs een aantal bekende groene leveranciers ver achter zich.

 

“In lokaal zit onze kracht”

Directeur André Dippell: “We zijn ontzettend trots dat we onze titel als groenste leverancier mogen behouden. Het had ook eigenlijk niet anders gekund dan weer zo hoog te eindigen. Wij zijn de enige leverancier die onze energie uitsluitend laten produceren door vele tientallen lokale burgerinitiatieven bij energiecoöperaties. Zij investeren in zonne- en windenergie in hun eigen buurt, waardoor onze klanten letterlijk langs kunnen gaan bij de projecten waar we energie opwekken. Groener kunnen we het niet maken!”

 

Veel leveranciers blijven slecht scoren

Van de 29 onderzochte leveranciers scoren er 13 nog steeds een onvoldoende. Het rapport vergelijkt de leveranciers op de onderdelen investeringen, inkoop en levering van energie. Opvallend is dat veel slecht scorende leveranciers zichzelf in de markt zetten als groene energieleverancier. Een kwalijke zaak aldus André Dippell: “Groene energie wordt te pas en te onpas gebruikt voor energie die helemaal niet groen is; sjoemelstroom noemen wij dat. Dat is nou juist waarom wij onze energie lokaal opwekken in de eigen buurt van onze klanten. Van ons allemaal en voor ons allemaal, dat noemen wij nu nieuwe energie! We hoeven ons niet te verstoppen achter constructies om onze stroom te vergroenen. Bij ons mag iedereen zien hoe we het aanpakken en daar vooral aan meedoen. Door volledig transparant te zijn, winnen wij het vertrouwen van de consument.”

 

Over om | nieuwe energie

om | nieuwe energie is een energiecollectief bestaande uit bijna 40 lokale energiecoöperaties. Zij fungeren onder andere als energieproducenten en wekken lokaal, in de regio, alle stroom op voor de energieklanten. Zij krijgen daarom 100% duurzame energie uit hun eigen buurt geleverd. Het collectief heeft geen winstoogmerk. Daarom worden de energieprijzen, vergeleken met andere leveranciers, steeds goedkoper en kan de opbrengst worden gebruikt om lokaal weer nieuwe energieprojecten te ontwikkelen. Zo werken ze toe naar een energieneutraal Nederland. Een overzicht van alle aangesloten coöperaties is te vinden op www.samenom.nl.

Nieuwsbrief november 2018

Gepost 2018/10/23

Nieuwsbrief september 2018

Gepost 2018/10/06

 

Infoavond/gesprek Loosdrecht

energiebesparing-energieopwekking
Woensdagavond 10 oktober
19.30-21.30 uur Loosdrecht
De Landgoedwinkel, De Rading 1B
Graag aanmelden!

 

 

 

 

 

 

 

Dag van de Duurzaamheid 

Tijdens deze dag nodigen we u van harte uit om in gesprek te gaan en de vragen en mogelijkheden van de energietransitie te verkennen.

Kent u de mogelijkheden voor vloer-, muur-, dakisolatie, ventilatie, zonnepanelen en warmtebronnen in uw eigen huis en in uw buurt? Weet u welke stappen nodig zijn om van het gas af te komen?

Ter informatie geeft het team van de energiecoöperatie enkele presentaties over energiebesparing, de warmtetransitie en energieopwekking.

 

De energiestaat van uw woning

Wilt u vooraf vast de energiestaat van uw woning op een rijtje zetten. Kijk dan op de website van de energiecoöperatie Wijdemeren voor de checklist eigen woning. Voor invullen wel eerst opslaan op de eigen computer.

Inloopspreekuur
collectieve energieopwekking

Hebt u vragen of wilt u afspraken maken om te participeren in collectieve energieopwekking. Kom dan naar het inloopspreekuur Koninginneweg 98 Kortenhoef.

Dinsdag 2 en 16 oktober van 10-12 uur 

Dit najaar komen er ongeveer 500 zonnepanelen beschikbaar in Kortenhoef voor de postcodes 1241, 1243, 1244, 1394, 1231.

Staat u al op de lijst van geïnteresseerden?Medio november starten we met de daadwerkelijke verkoop van de participaties.

De kosten zijn  €325 per participatie (zonnepaneel). U kunt  participaties kopen naar daadwerkelijke verbruik. Een gemiddeld huishouden gebruikt de energie van 8-10 zonnepanelen. Zie voor nadere informatie het web.

Energiecoaches 

Maak een afspraak voor een (gratis) gesprek met een energiecoach bij u thuis om de mogelijkheden voor energiebesparing in uw woning te bespreken.

 

 

 

 

 

Straatgesprek 

Woont u in een buurt met veel dezelfde huizen dan kunt u natuurlijk ook een gesprek met meerdere mensen of zelfs de hele straat organiseren.

Nieuwsbrief augustus 2018

Gepost 2018/10/06

Collectieve energieopwekking

We zijn samen met de gemeente bezig met drie collectieve daken in Kortenhoef. We doen eerst technisch onderzoek, daarna komt er een akte voor recht van opstal voor de daken en dan de aanbesteding van de zonnepanelen. 

Het duurt dus wel een paar maanden voordat een collectief dak gerealiseerd is. Deze drie daken komen najaar 2018 en voorjaar 2019 beschikbaar voor de postcodes 1241, 1243, 1244, 1394, 1231. Zowel voor huurders als woningeigenaren.


Wilt of kunt u geen zonnepanelen op uw eigen dak? Koop dan participaties in onze collectieve daken voor energieopwekking! Dat betekent voor u:

  • Korting op uw energiebelasting via postcoderoosregeling
  • Rendement zonnestroom
  • Overstapvergoeding duurzame energie leverancier

U kunt zich nu al aanmelden. De kosten zijn  €325 per paneel. Een gemiddeld huishouden gebruikt de energie van 8-10 zonnepanelen.

Energiecoaches

Nu de vakanties achter de rug zijn kunnen we weer afspraken inplannen met de energie-coaches. Wilt u een gesprek met een energie-coach bij u thuis, meldt u dan aan voor een gesprek via
contact@energiecooperatiewijdemeren.nl

 

Agenda

Jaarmarkt Loosdrecht

Woensdag 29 augustus 2018 van 13-21 uur
Wilt u informatie of een kort gesprek? Kom dan naar de jaarmarkt in Loosdrecht. Wij staan u graag te woord.

 

Inloopspreekuur
collectieve energieopwekking

Dinsdag 4 en dinsdag 11 september van 10-12 uur. Hebt u vragen of wilt u afspraken maken om te participeren in een collectief dak. Kom dan naar het inloopspreekuur Koninginneweg 98 Kortenhoef

 

Infoavond collectieve
energieopwekking

Maandagavond 17 september 19.30-22.00 uur

Locatie Klaas Toxopeus Kwakel 52 Kortenhoef 
(voorbij gemeentewerf, laatste gebouw)
Wilt u participeren in een collectief dak voor zonnepanelen? Meldt u aan voor de informatie-avond?
 

Info/dorpsgesprek Loosdrecht

Woensdag 10 oktober 19.30-21.30 uur
Locatie: Landgoedwinkel De Rading 
(De Rading 1B Loosdrecht)
Informatiebijeenkomst over energiebewustzijn, energiebesparing en energieopwekking tijdens de dag van de duurzaamheid.

Nieuwsbrief juli 2018

Gepost 2018/10/06

Zie link voor nieuwsbrief met foto's

 

Dorpsgesprek energietransitie
Nederhorst den Berg

Op dinsdagavond 12 juni was het dorpsgesprek in Nederhorst den Berg met een informatief programma en veel ruimte voor gesprek.

 

Te gast bij VV Nederhorst

Onze gastheer Eric Jan Hennis kondigde aan dat het voetbalcomplex Nederhorst ook aan de slag gaat met zonnepanelen.

 

De energiecooperatie

Anne-Marie Poorthuis introduceerde de energie coöperatie en nodigt uit om als dorp samen te staan voor de energietransitie, zowel energie bewustzijn, energiebesparing als energieopwekking.  

 

Energiebesparing

Rob Koedijker liet zien wat mensen allemaal zelf kunnen doen aan energiebesparing in hun huis. Bijzonder was vervolgens om kennis te maken met de mensen in de zaal en te merken hoeveel mensen er al stappen hebben gezet naar energiebesparende maatregelen. Dat gaf een heel betrokken gesprek.  En een aantal dingen kun je meteen al doen, zoals overal ledlampen in draaien.

Lidmaatschap

Het is enorm steunend dat er wekelijks mensen lid worden van de energiecoöperatie. Iedereen die lid wordt heeft ook een stem. 17 mei 2018 was een speciale  bijeenkomst voor leden bij Scoutinggroep Klaas Toxopeus. Deze locatie zijn we ook aan het onderzoeken voor een collectief zonnedak.

Warmtetransitie

Na de pauze vertelde Pieter Knijff uitgebreid over de warmtetransitie en warmtepompen.
Uit de zaal bleek dat vijf mensen zelf al een warmte pomp (veelal hybride) in hun huis hebben. Fijn om enthousiaste ervaringen van mensen te kunnen delen. Interessant om te horen dat onze koelkast eigenlijk ook al een warmtepomp is.

 

Collectieve Energieopwekking

We ronden af met een verhaal over collectieve energieopwekking door Wim Schaap. Komende tijd komen er een verschillende collectieve daken beschikbaar waarvoor we participaties gaan werven. Ook zijn we op zoek naar grote daken en parken voor collectieve energie opwekking. Hierbij komen ook vragen naar voren als, wat past in het landschap en wat zijn op dit moment de grenzen, bijvoorbeeld geen zonnepanelen mogelijk bij een beschermd dorpsgezicht. 

 

Postcoderoosregeling

Bij collectieve energieopwekking maken we gebruik van de zogenaamde postcoderoos-regeling. Leden van de coöperatie die participeren krijgen een energiebelasting-korting op hun energienota. Binnenkort starten we met de werving van participanten. Heeft u interesse? Neem gerust contact op als u meer wilt weten of wilt deelnemen.

 

Straatacties in heel Wijdemeren

Er zijn al twee ambassadeurs die een straatactie aan het voorbereiden zijn.  We komen graag langs om met uw straat in gesprek te gaan over de mogelijkheden van een energietransitie. Wat doet u zelf in uw eigen huis en wat kunt u samen met de buren doen, zoals collectieve inkoop of een warmtenet?

 

Training energiecoaches

Binnenkort start er weer een training voor energiecoaches. Denkt u erover om energie coach te worden? Meldt u aan en doe mee met de training!