Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Meld u aan voor de nieuwsbrief!!

Velden gemarkeerd met * zijn vereist.

28 mei 2019 zonnepanelen op het dak van de Fuik

Nieuwsbrief mei 2019

Gepost 2019/05/19
  • 28 mei Gemeentehuis
    Monumentenbewoners en andere bewoners die geen zonnepanelen op het eigen dak kunnen plaatsen. Doet u mee aan collectieve opwekking? 
  • 12 juni Gemeentehuis
  • Collectieve inkoopactie. Ook voor de straatprojecten.
  • 18 juni Bibliotheek Loosdrecht
    Themabijeenkomst Waterstof samen met Tegenlicht MeetUp 
  • 4 juli ALV en participatieraad
  • Energielessen op school

Download hier de nieuwsbrief

Hebt u het al gezien? We zijn gestart met het plaatsen van zonnepanelen op sporthal de Fuik

Nieuwsbrief april 2019

Gepost 2019/05/10

Energie-informatiepunt

Christien Pennings en Ulrike de Jong zijn afgelopen week gestart met het energie-informatiepunt Loosdrecht in de bibliotheek. Voorlopig de eerste donderdag van de maand (2 mei - 6 juni - 4 juli) van 15-17 uur.

Lees de hele nieuwsbrief

Nieuwsbrief maart 2019

Gepost 2019/03/29

Team energiecoaches groeit
Tien energiecoaches, ervaren bewoners en vrijwillige professionals uit de verschillende kernen van Wijdemeren staan klaar voor een (gratis) energiecoachgesprek bij u thuis of als vraagbaak bij onze informatiepunten in de kernen. U kunt zich aanmelden via de website. Maak er gebruik van. Energiecoaches zijn er voor u!

Lees de hele nieuwsbrief

Mooi artikel energiecoöperatie en rol energiecoaches in de GenE!

Biomassa is niet klimaatneutraal

Gepost 2019/03/15

Milieuorganisaties en personen uit vijf Europese landen en de Verenigde Staten dienden vorige week een rechtszaak in bij het Europese Gerechtshof, tegen de Europese Unie. Hout verbranden voor energie — een praktijk die bekend staat als biomassa — ondermijnt volgens de eisers de inspanningen om de klimaatopwarming te bestrijden en is even schadelijk voor het klimaat als het verbranden van fossiele brandstoffen.

Lees het artikel in MO

Hoever staat het nu met waterstof? Cor Osendarp

Gepost 2019/03/04

De energie die we tot nu gebruiken is regelbaar, in de pieken wat meer en in de daluren wat minder. De nieuwe energie van zon en wind zijn zo niet te regelen. Dus zijn we nog steeds afhankelijk van de oude energie.

Maar er is nu een ontwikkeling gaande dat we wind- en zonne-energie in een soort batterij kunnen opslaan als er minder afname plaats vindt, kan deze accu er dan waterstof van maken En kan het ook terug leveren als stroom. Dus heb je de beschikking over 2 producten waterstof of stroom.

Het vervoer van stroom door kabels op langere afstand is duur en heeft verlies. Waterstof vervoeren door buizen is veel goedkoper en heeft geen verlies, maar kan ook vervoerd worden per trein, boot  of per auto.

De ontwikkeling van waterstof naar de huizen is in volle gang. De stad Leeds in Engeland  gaat deel voor deel over op waterstof. Daar staan windmolens in het water voor stroom die naar een eiland gaat waar er waterstof van gemaakt wordt. Deze waterstof gaat in buizen naar de stad en wordt dan met een kleine aanpassing aangesloten. Ook in Nederland zijn meerdere projecten. In Hoogeveen worden 80 woningen op waterstof aangesloten. Dit wordt mogelijk door eigen waterstof te maken  of dat tijdelijk toe te leveren. Zo zijn er nog wel meer plaatsen.

Belgische wetenschappers in Leuven ontwikkelen zonnepanelen om waterstof te maken .De zonnepanelen nemen het vocht uit de lucht op en dan wordt er meteen waterstof van gemaakt die in een buffer vat wordt opgeslagen. Dus nogmaals, dan hebben we  weer waterstof waar we  ook weer stroom van kunnen maken. Bij een paneel wordt 15% van zonlicht omgezet in waterstof. Met een gemiddelde van 250 l per dag. Met twintig waterstofpanelen kan een gezin een jaar van stroom en warmte worden voorzien. Wie een auto heeft die op waterstof rijdt heeft nog eens twintig panelen nodig.

De eerste panelen komen bij wijze van proef op een huis in het plaatsje Oud-Heverlee te liggen. 

Nieuwsbrief januari 2019

Gepost 2019/01/05

Lees de nieuwsbrief januari 2019 met: 

14 januari EnergieThuisBijeenkomst

Start energie-informatiepunt Nederhorst den Berg

Nieuwe planning energiecoaches

Verkoop participaties zonneproject Kortenhoef

 

om | nieuwe energie vierde jaar op rij één van de groenste leveranciers

Gepost 2018/11/21

PERSBERICHT

Energiecollectief om | nieuwe energie opnieuw de groenste leverancier

Voor het vierde jaar op rij is om | nieuwe energie verkozen tot groenste energieleverancier van Nederland. In het jaarlijks terugkerende onafhankelijke onderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE behaalt de leverancier opnieuw het rapportcijfer 10. Daarmee laat zij de grote traditionele energieleveranciers en zelfs een aantal bekende groene leveranciers ver achter zich.

 

“In lokaal zit onze kracht”

Directeur André Dippell: “We zijn ontzettend trots dat we onze titel als groenste leverancier mogen behouden. Het had ook eigenlijk niet anders gekund dan weer zo hoog te eindigen. Wij zijn de enige leverancier die onze energie uitsluitend laten produceren door vele tientallen lokale burgerinitiatieven bij energiecoöperaties. Zij investeren in zonne- en windenergie in hun eigen buurt, waardoor onze klanten letterlijk langs kunnen gaan bij de projecten waar we energie opwekken. Groener kunnen we het niet maken!”

 

Veel leveranciers blijven slecht scoren

Van de 29 onderzochte leveranciers scoren er 13 nog steeds een onvoldoende. Het rapport vergelijkt de leveranciers op de onderdelen investeringen, inkoop en levering van energie. Opvallend is dat veel slecht scorende leveranciers zichzelf in de markt zetten als groene energieleverancier. Een kwalijke zaak aldus André Dippell: “Groene energie wordt te pas en te onpas gebruikt voor energie die helemaal niet groen is; sjoemelstroom noemen wij dat. Dat is nou juist waarom wij onze energie lokaal opwekken in de eigen buurt van onze klanten. Van ons allemaal en voor ons allemaal, dat noemen wij nu nieuwe energie! We hoeven ons niet te verstoppen achter constructies om onze stroom te vergroenen. Bij ons mag iedereen zien hoe we het aanpakken en daar vooral aan meedoen. Door volledig transparant te zijn, winnen wij het vertrouwen van de consument.”

 

Over om | nieuwe energie

om | nieuwe energie is een energiecollectief bestaande uit bijna 40 lokale energiecoöperaties. Zij fungeren onder andere als energieproducenten en wekken lokaal, in de regio, alle stroom op voor de energieklanten. Zij krijgen daarom 100% duurzame energie uit hun eigen buurt geleverd. Het collectief heeft geen winstoogmerk. Daarom worden de energieprijzen, vergeleken met andere leveranciers, steeds goedkoper en kan de opbrengst worden gebruikt om lokaal weer nieuwe energieprojecten te ontwikkelen. Zo werken ze toe naar een energieneutraal Nederland. Een overzicht van alle aangesloten coöperaties is te vinden op www.samenom.nl.

Nieuwsbrief november 2018

Gepost 2018/10/23

Nieuwsbrief september 2018

Gepost 2018/10/06

 

Infoavond/gesprek Loosdrecht

energiebesparing-energieopwekking
Woensdagavond 10 oktober
19.30-21.30 uur Loosdrecht
De Landgoedwinkel, De Rading 1B
Graag aanmelden!

 

 

 

 

 

 

 

Dag van de Duurzaamheid 

Tijdens deze dag nodigen we u van harte uit om in gesprek te gaan en de vragen en mogelijkheden van de energietransitie te verkennen.

Kent u de mogelijkheden voor vloer-, muur-, dakisolatie, ventilatie, zonnepanelen en warmtebronnen in uw eigen huis en in uw buurt? Weet u welke stappen nodig zijn om van het gas af te komen?

Ter informatie geeft het team van de energiecoöperatie enkele presentaties over energiebesparing, de warmtetransitie en energieopwekking.

 

De energiestaat van uw woning

Wilt u vooraf vast de energiestaat van uw woning op een rijtje zetten. Kijk dan op de website van de energiecoöperatie Wijdemeren voor de checklist eigen woning. Voor invullen wel eerst opslaan op de eigen computer.

Inloopspreekuur
collectieve energieopwekking

Hebt u vragen of wilt u afspraken maken om te participeren in collectieve energieopwekking. Kom dan naar het inloopspreekuur Koninginneweg 98 Kortenhoef.

Dinsdag 2 en 16 oktober van 10-12 uur 

Dit najaar komen er ongeveer 500 zonnepanelen beschikbaar in Kortenhoef voor de postcodes 1241, 1243, 1244, 1394, 1231.

Staat u al op de lijst van geïnteresseerden?Medio november starten we met de daadwerkelijke verkoop van de participaties.

De kosten zijn  €325 per participatie (zonnepaneel). U kunt  participaties kopen naar daadwerkelijke verbruik. Een gemiddeld huishouden gebruikt de energie van 8-10 zonnepanelen. Zie voor nadere informatie het web.

Energiecoaches 

Maak een afspraak voor een (gratis) gesprek met een energiecoach bij u thuis om de mogelijkheden voor energiebesparing in uw woning te bespreken.

 

 

 

 

 

Straatgesprek 

Woont u in een buurt met veel dezelfde huizen dan kunt u natuurlijk ook een gesprek met meerdere mensen of zelfs de hele straat organiseren.