Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Meld u aan voor de nieuwsbrief!!

Velden gemarkeerd met * zijn vereist.

Opening zonneproject de Fuik

Gepost 2019/07/23

Woensdag 10 juli was de feestelijke opening van zonneproject de Fuik. Wethouder Boermans feliciteerde ons en was blij met onze actieve inzet voor de energietransitie in Wijdemeren. De firma Schimmel die de zonne-installatie heeft aangelegd gaf ons een prachtige monitor cadeau. Elke dag interessante informatie op het scherm in de Fuik. Kom gerust eens kijken!

Lees ook het artikel in Weekblad Wijdemeren. 

Afbeeldingsgalerie

Nieuwsbrief juli 2019

Nieuwsbrief juni 2019

Nieuwsbrief mei 2019

Gepost 2019/05/19
  • 28 mei Gemeentehuis
    Monumentenbewoners en andere bewoners die geen zonnepanelen op het eigen dak kunnen plaatsen. Doet u mee aan collectieve opwekking? 
  • 12 juni Gemeentehuis
  • Collectieve inkoopactie. Ook voor de straatprojecten.
  • 18 juni Bibliotheek Loosdrecht
    Themabijeenkomst Waterstof samen met Tegenlicht MeetUp 
  • 4 juli ALV en participatieraad
  • Energielessen op school

Download hier de nieuwsbrief

Hebt u het al gezien? We zijn gestart met het plaatsen van zonnepanelen op sporthal de Fuik

Nieuwsbrief april 2019

Gepost 2019/05/10

Energie-informatiepunt

Christien Pennings en Ulrike de Jong zijn afgelopen week gestart met het energie-informatiepunt Loosdrecht in de bibliotheek. Voorlopig de eerste donderdag van de maand (2 mei - 6 juni - 4 juli) van 15-17 uur.

Lees de hele nieuwsbrief

Nieuwsbrief maart 2019

Gepost 2019/03/29

Team energiecoaches groeit
Tien energiecoaches, ervaren bewoners en vrijwillige professionals uit de verschillende kernen van Wijdemeren staan klaar voor een (gratis) energiecoachgesprek bij u thuis of als vraagbaak bij onze informatiepunten in de kernen. U kunt zich aanmelden via de website. Maak er gebruik van. Energiecoaches zijn er voor u!

Lees de hele nieuwsbrief

Mooi artikel energiecoöperatie en rol energiecoaches in de GenE!

Biomassa is niet klimaatneutraal

Gepost 2019/03/15

Milieuorganisaties en personen uit vijf Europese landen en de Verenigde Staten dienden vorige week een rechtszaak in bij het Europese Gerechtshof, tegen de Europese Unie. Hout verbranden voor energie — een praktijk die bekend staat als biomassa — ondermijnt volgens de eisers de inspanningen om de klimaatopwarming te bestrijden en is even schadelijk voor het klimaat als het verbranden van fossiele brandstoffen.

Lees het artikel in MO

Hoever staat het nu met waterstof? Cor Osendarp

Gepost 2019/03/04

De energie die we tot nu gebruiken is regelbaar, in de pieken wat meer en in de daluren wat minder. De nieuwe energie van zon en wind zijn zo niet te regelen. Dus zijn we nog steeds afhankelijk van de oude energie.

Maar er is nu een ontwikkeling gaande dat we wind- en zonne-energie in een soort batterij kunnen opslaan als er minder afname plaats vindt, kan deze accu er dan waterstof van maken En kan het ook terug leveren als stroom. Dus heb je de beschikking over 2 producten waterstof of stroom.

Het vervoer van stroom door kabels op langere afstand is duur en heeft verlies. Waterstof vervoeren door buizen is veel goedkoper en heeft geen verlies, maar kan ook vervoerd worden per trein, boot  of per auto.

De ontwikkeling van waterstof naar de huizen is in volle gang. De stad Leeds in Engeland  gaat deel voor deel over op waterstof. Daar staan windmolens in het water voor stroom die naar een eiland gaat waar er waterstof van gemaakt wordt. Deze waterstof gaat in buizen naar de stad en wordt dan met een kleine aanpassing aangesloten. Ook in Nederland zijn meerdere projecten. In Hoogeveen worden 80 woningen op waterstof aangesloten. Dit wordt mogelijk door eigen waterstof te maken  of dat tijdelijk toe te leveren. Zo zijn er nog wel meer plaatsen.

Belgische wetenschappers in Leuven ontwikkelen zonnepanelen om waterstof te maken .De zonnepanelen nemen het vocht uit de lucht op en dan wordt er meteen waterstof van gemaakt die in een buffer vat wordt opgeslagen. Dus nogmaals, dan hebben we  weer waterstof waar we  ook weer stroom van kunnen maken. Bij een paneel wordt 15% van zonlicht omgezet in waterstof. Met een gemiddelde van 250 l per dag. Met twintig waterstofpanelen kan een gezin een jaar van stroom en warmte worden voorzien. Wie een auto heeft die op waterstof rijdt heeft nog eens twintig panelen nodig.

De eerste panelen komen bij wijze van proef op een huis in het plaatsje Oud-Heverlee te liggen. 

Nieuwsbrief januari 2019

Gepost 2019/01/05

Lees de nieuwsbrief januari 2019 met: 

14 januari EnergieThuisBijeenkomst

Start energie-informatiepunt Nederhorst den Berg

Nieuwe planning energiecoaches

Verkoop participaties zonneproject Kortenhoef