Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Ankeveen Aardgasvrij

12 februari tweede bewonersavond
19.30-22.00 uur Wapen van Ankeveen
 
Naast warmte uit de Ankeveense Plas, blijkt ook de waterzuivering in de Horstermeer een interessante warmtebron voor Ankeveen in plaats van aardgas.

Verder gaan we deze tweede bewoners-avond dieper in op een warmtenet voor Ankeveen. We hebben weer verschillende vragen.

Wat voor soort warmtenet kunnen we aanleggen in Ankeveen? Wie willen we dat eigenaar wordt van het warmtenet? Bewoners, gemeente, nutsbedrijf of markt-partij?

Wat betekent het voor jou als bewoner en voor jouw huis als je aangesloten bent op een warmtenet? En hoe kunnen we met een meerjarenplan concreet aan de slag?
 
Voor de agenda: derde bewonersavond 17 maart
Je kunt je vast aanmelden!
Velden gemarkeerd met * zijn vereist.

Oproep: deelnemen klankbordgroep
Wilt u ook uw kennis delen. Neem dan plaats in de klankbordgroep 'Ankeveen op weg naar aardgasvrij'.

Bewonersteam energiecoaches
Een aardgasvrij dorp begint met isoleren. Welke stappen moeten we nemen. We zijn op zoek naar Ankeveners die als energie-coaches een bewonersteam willen vormen voor het eigen dorp.
Je krijgt een training van  vier dagdelen over de energiestaat van de woning, de isolatievraagstukken en de installaties in je huis als je van het gas af bent. Graag aanmelden via de website of per email 
 
Velden gemarkeerd met * zijn vereist.

Van het gas met de Ankeveense plas?

Ruim dertig bewoners waren aanwezig bij de eerste avond (23 januari 2020) in Ankeveen om de stappen naar aardgasvrij te verkennen. Kunnen we in de toekomst warmte halen uit de Ankeveense plas?

De energiecoöperatie die werkt door en voor bewoners had drie sprekers uitgenodigd, die op een eenvoudige manier ingewikkelde zaken wisten toe te lichten. In essentie draait aardgasvrij om vijf thema’s: warmtebronnen, het warmtenet, warmtepompen, geïsoleerde huizen en betrokken bewoners. Waternet legde uit hoe we in de zomer warmte uit het water kunnen halen, kunnen opslaan in de grond en in de winter kunnen gebruiken voor onze huizen. Liander schetste een beeld van Ankeveen, de leeftijd van de huizen en de mogelijkheden om straks zonder gas te wonen. De energiecoach vertelde over de isolatie van onze huizen wat bij alles toch de eerste stap is. 5 februari start de energiecoöperatie een collectieve inkoopactie voor isolatie.

De Ankeveense plas is een warmtebron, waarbij we zeker willen weten dat warmte uit de plas geen negatieve gevolgen heeft voor onze beschermde natuur. Binnenkort zitten we met de ecologen van Natuurmonumenten en Waternet om de tafel om dat nader te onderzoeken.

Volgende bewonersbijeenkomst (12 februari 2020) kijken we ook nog naar andere warmtebronnen zoals de waterzuivering en het riool. Interessant is dat in 2021 het riool van Ankeveen vervangen moet worden. Kunnen we dat combineren met de aanleg van een warmtenet? En wie wordt dan eigenaar van het warmtenet? Ankeveen is gewend om krachten te bundelen. Is een eigen warmtenet van de bewoners van Ankeveen een optie?

Samen met de gemeente onderzoeken we de mogelijkheid om dit traject voor Ankeveen vorm te geven met subsidie van Binnenlandse Zaken. Daarover ook meer in de volgende bijeenkomsten.

Schrijf vast in je agenda: 12 februari en 17 maart 19.30 uur in het Wapen van Ankeveen. 

Mogen we ook gebruik maken van jouw deskundigheid en betrokkenheid? Mail dan naar info@ecwijdemeren.nl of bel 06-12395394 (contactpersoon Anne-Marie Poorthuis).